Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
kurşunkalem

Göç!

Recommended Posts

Göç!

Nereye? Neden? Ne için?..

Bir yalnızlığa mı? Bir kargaşaya mı? Bir iklime mi? Kaçış mı? Kurtulmak mı?

Ne için olduğu bir muamma

Yıllardan beri bu göç anlayışı nerden gelip nerden yol bulup da insanlara hep bir kırık yandan hitap ettiHatıralara sert baktı?Yüreği ezdi geçti? 1950 de başlayıp 1960 da oturan kültürümüze göç,ne canlar yaktı belki de..Kimi isteyerek gitti kimi istemeyerek.

En yakın olduklarından ayrılmak,en uzak hiç tanımadığın bir iklime, orada ki insanlara karışma hikayesi olan, yalan olan, bedenin gittiği, ruhun hep olduğu yerde kaldığı göç hikayesi..

Çocukluğunun başladığı doğduğun ev ,büyüyüp gençleştiğin, ilk hatalarını yaptığın hiç unutamadığın hatıraların yaşandığı ilk ve son diye düşündüğün, lakin her şeyin sonunun olduğu gibi bir yerde kalmanın da sonunun olmadığı, mutlaka yaşanmaya mahkum olan bu göç, hicran içinde hicran

Eskiler şehir hülyaları ile çekip gelmişler köylerinden,bulmuşlar mıdır aradıklarını bilinmez ama sanmıyorum ki bulduklarının yanında kaybettiklerini özlememiş olsunlar

Bir bıçak gibi saplanıyor insanın içersine gidişler,istemeyerek olan gidişlere vurulacak neşter yok, peki ya isteyerek gidişlere ne demeli..

Giden mi mutludur? Kalan mı ? Buda ayrı bir muamma..

Her göç bir başlangıç başka bir hayata.Yeni ev,yeni insanlar,yeni arkadaşlar,yeni çevre,başka bir bahçe ,başka bir pazar,başka çarşıvs

Hiç birisi bırakıp da geldiğin yerlere eş değer değil,ne insanı aynı,ne çarşısı, ne pazarı..Hepsi bahane aslında ne çarşısında gezinip de zevk alacaksındır ne de insanlarını tanıyıp da mutlu olacaksındır.Gönül hep olmak istediği yerde olmak istediği için,çarşı pazar hep bahane, isterse bülbülün altın kafesi olsun.

Altın kafese konar bülbül, ille de vatan diye feryat eder ya o hesap

İlle de vatan ille de vatan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu güzel ''göç'' yazısı için eyvallah. Göçle ilgili bir söz, şiir ya da türkü okuduğumda/duyduğumda aklıma Selçuk Küpçük'ün seslendirdiği ezgi gelir:

 

Göç eden kuşların gözleri kara

Dayan gülüm dayan bahar gelecek

Muhabbet ne büyük kapanmaz yara

Ölecek yaralı serçe ölecek

Dönecek mi söyle kuşlar bahara?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...