Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
rembo

şairle Müteşair Arasındaki Fark Nedir?

Recommended Posts

"çile bülbülüm" diye meşhur bir şarkı vardır.

 

burada geçen "çile" kelimesinin ÇİLEMEK fiilinin emir kipiyle çekimlenmiş hali olduğunu görebilen, şair; burdaki "çile" kelimesinin ızdırab anlamına gelen farsça asıllı "çile" olduğunu sanan müteşairdir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Efendim "Yorumlarınızı bekliyorum" demişsiniz konunun açıklama kısmında, ama ben size acizane pek de yorum filan beklememeniz gerektiğini söyleyeceğim.

 

Zira yorum gelirse bu %90 "Çilemek de neymiş yahu?" şeklinde olurdu, fakat siz baştan böyle soracak olanları "Müteşair"likle yaftaladığınız için kimse çıkıp da nefsini burada ezdirmeye yanaşmayacaktır gibi geliyor bana. :P Nereden mi biliyorum?

 

Ee, onu da siz buluverin artık... :D

 

Şairlik iddiasını gütmeyen birisi olarak, ee biraz da fedakarlığımdan, cesaretimden bu mesajı yazmış bulundum efendim... :P Oh oh oh, mis gibi enaniyet koktu burada...

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

bence suizan ile yaklaşıyorsunuz.

 

hakikati peçelemeye çalışıp söylememek hakikatten bir şey eksiltmez; bilakis onu peçelemeye çalışandan bir şey değil çok şey eksiltir.

 

ben şair hatta müteşair de değil sadece bir müteşairimsiyim.

 

maksadım şair kimdir öğrenelim ki bir nebze yaklaşabiliriz belki böylelikle o kimliğe.

 

ayrıca şiir veye şiirimsi karalayıp da "ŞAİR" konusunda bir söyleyeceği olmayan bir kişi düşünülemez. var ise de onun kademesi yalnızca taklitçiliktir.

 

burada "ÇİLEMEK" bülbüle has bir fiildir ve "ötmek" anlamına gelir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Konuya su-i zan ile yaklaştığımı yazarak hakkımda su-i zan ettiniz şimdi, zira ben kötü bir niyetle yaklaşmamıştım meseleye. Sadece bir tespitti. Temeli gösterilmiş bir tespit... Kalbleri bilen Allah'tır.

 

"hakikati peçelemeye çalışıp söylememek hakikatten bir şey eksiltmez; bilakis onu peçelemeye çalışandan bir şey değil çok şey eksiltir." demişsiniz, hemfikriz. Fakat üslup ve insanları belki de rencide edebilecek şekilde kategorize etmek gibi, metoda ve yerindeliğe ait kavramlar da gözardı edilmemelidir.

 

"ayrıca şiir veye şiirimsi karalayıp da "ŞAİR" konusunda bir söyleyeceği olmayan bir kişi düşünülemez. var ise de onun kademesi yalnızca taklitçiliktir." cümlenizi fazlaca iddialı buldum ayrıca.

 

Bir insan "çile" ile "çilemek" arasındaki farkı bilmese de nefis eserler meydana getirebilir, "şair" olarak nitelenmesine vesile olabilecek kalitede pekçok eser verebilir. Muhtemelen pek çok yeni/eski(mez) kelimeyi bilmeyen tahsilsiz bir köylünün meydana getirdiği Zahidem türküsünü şiir olarak okuduğunda karşılaştığı edebiyata hayran kalmayan pek az insan vardır şurada bence. Yani bir kelimenin anlamını bilmediği için bir insanı direk "bi işe yaramaz" diye işportaya çıkaramayız. Bu radikal bir hareket olur. Belli başlı kelimeler bilinmelidir ama dilde nadiren kullanılan bir kelimeyi bilmeyen birisini hemen özentilikle yaftalarsak ona haksızlık etmiş oluruz. Mesela ben şu konuyu açtığınız güne kadar çilemek kelimesini hiç bir yerde duymamış, hiçbir yerde görmemiştim (yahut dikkatten kaçırmışım). Başka birisi de "müstağni" kelimesinin anlamını bilmez mesela. Bunlar tabii şeylerdir ve insanları kategorize etmek için yetersiz done ihtiva eder. Ben az okuduğum, az dinlediğim, yetersiz bir insan olduğum, özentilikten ileriye geçemeyecek birisi olduğum için mi "çilemek" kelimesinden bîhaberim? Böyle olduğumu sanmıyorum, siz düşünebilirsiniz ki bu da su-i zan olur... Yine başa döndük. Velhasıl bir insan herşeyi bilemez diyorum.

 

Bu arada hayatında 5. sınıftan sonra (geyik amaçlı hariç) hiç şiir yazmamış birisi olarak söylüyorum bunları. Yani şahsım ne şair olabilir ne müteşair.

 

 

Yahu bir latife yapalım dedik, direk müdafaya geçirdiniz beni, oldu mu ama şimdi? :D Hakkınızı helal edin.(F)

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

efendim şair ile müteşair arasındaki farkın şiirdeki imgelerin tılsımıyla alakalı olduğu doğru. Fakat verdiğiniz örnekteki ' Çilemek ' fiilinin dediğiniz gibi sadece bülbüle has bir durum olduğunu ayırt etmek, şairlere has ince bir hissiyattan ziyade daha fazla genel kültür ve sözcük dağarcığıyla alakalı..

 

Şair kelimeleri bir kuyumcu titizliğiyle seçmeli, onları rikkatle örmeli, sebat etmeli , onları yaşamalı..yazamamak pahasına bile olsa o iklimi solumalı...(ki bence şair ile müteşairi bir birinden ayırmada en önemli kurum işte budur )

 

Hasılı mısralarda, üretme girdabının iniltileri değil, üsluptaki akıcılıkla, mana keyfiyetinin sarmaş dolaş birlikteliği olmalı :D

 

saygı ve selamlarımla..

Share this post


Link to post
Share on other sites

efendim benim maksadım o kelimenin anlamının bilinmesi istikametinde değil; oradaki kelimenin bir isim değil de bir fiil olduğunu farkedebilecek hassasiyete sahip bir kişilik olduğunu vurgulamak içindi. aksi hal tamamiyle muhal. kimseden lugatleri ezberlemesini beklemeyiz. kaldı ki türkçe var olan en büyük sözlüğünde bırak yabancı menşeili kelimeleri, has türkçe kelimeleri dahi bazen bulamıyorum.

 

konunun dışına taştık biraz ama olsun: bir yaramızı konuşmaya kalktık başka bir yaramıza dokunmuş olduk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Bu durumda şöyle diyebiliriz, değil mi?

 

- İyi bir şair, dilindeki farkına varılması güç olan derin noktalara dahi nüfuz edebilen, diline vakıf bir kişi olmalıdır.

 

Bunun dışında da bazı özellikler lazım olmakla beraber bu vurgulanan da oldukça ehemmiyetli bir husustur.

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

çilemek ne demek

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...