Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
BaLaBaN

Din-kültür

Recommended Posts

Günümüzün değişen şartlarını düşündüğümüzde, milletimizin bazı fikir ayrılılıkları içerisinde olduğunu biliyoruz. Bunlardan birtanesinde ,toplumda ayrılıklara yol açan din ve kültür ilişkisidir. Bu konuyu foruma sunmayı adles kardeşimle beraber uygun gördük. yorumlarınızı bekliyoruz. :unsure:

 

Günümüzde dinmi kültürü kapsıyor, yoksa kültürmü dini kapsıyor?

 

 

 

 

 

( Made by adles and BaLaBaN ) :D :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
( Made by adles and BaLaBaN ) :unsure: :)

 

 

Kültürsüzlük her yanımızı kaplıyor...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kültürsüzlük her yanımızı kaplıyor...

 

evet kesinlikle katılıyorum

 

mesela sırf avatarı türkçe değil diye bir adama üstadın "Doğu kültürüne karşı batı kültürüne yapışın posa mukaddesatçıları yapışın elinizdeki leş sizinde sonunuz olacaktır" sözlerini sarfetmek ne büyük kültürsüzlüktür dimi?

 

İngilizce bir şiirin ana yapısına,kendi dilindeki anlamına saygı duymayarak türkçeye çevrilmesini istemek ne büyük kültürsüzlüktür dimi?

 

evet arkadaşım kesinlikle katılıyorum size."Kültürsüzlük her yanımızı kaplamış.

 

(( Syn. Selahaddin; Espiri anlayışınızın bu kadar kıt olabilceğini düşünmeyerek "Made by adles and BaLaBaN " yazarak espiri yapmaya çalıştığımız için özür dileriz ,afedersiniz. ))

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kültürsüzlük her yanımızı kaplıyor...

Sayın Selahaddin kardeşim bildiği iki üç kelimeyi konuşmaya çalıştığı kuş diline serpiştirecek kadar cahil ve özenti delisi insanlar değiliz, sizin anladığınız yönde bir amacımız yoktu , küçük ufak bir espiriydi ama siz matbaayı kafirlik sayan lale devri zihniyeti gösterip, işin aslına astırına bakmadan ( dikkat yazının yanında gülücük var, espiri işareti )biizi yaftalamışsınız....Eksik olmayın.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sakin olalım arkadaşlar. Epey güzel ve faydalı bir münazara konusu. Dağılıp, kilitlenmesin sonra. Sinirliliğiniz sakinleştirmiyor mu yoksa sizi? :unsure:

 

Asıl konuya gelecek olursak , daha sağlıklı düşünebilmem açısından şu sorunun cevabını isteyeceğim. :) (veya saçmalayacağım) Burada kastedilen kültür, batı icadı asimile olmuş zihinlere ait olan kültür(!) mü, yoksa bir ulusun tarihi boyunca biriktirip, kendine özgü bir şekil verdiği manevi birikimler mi? Zira din mefhumu, her iki durumda da söz konusu olabilecek nitelikte. Yahut bana öyle geliyor… :) Aslında malum espiri ipucu veriyor ama yine de emin olmak lazım... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

Sayın üyelerimiz, lütfen başlığı kişisel tartışma sahasına dönüştürmeyelim. Herkes için faydalı olacak bir fikir münazarası yerine karşılıklı atışmaların yapıldığı ve sonu kırılmalara varacak bir tablonun çizimini şu andan itibaren bitirmenizi rica ediyorum. Mevzu ile alakası olmayan mesajlar silinmiştir. Yapmak istediğimiz eleştirileri karşıdakinin kafasına taş atar gibi değil de, bir buket çiçeği sunar mahiyette yaparsak, eleştirimiz asıl amacına ulaşacaktır. Lütfen konu ana ekseninde devam etsin.

Saygılarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

bence ikisi de aynı şey farkı yok.ikisi de bir çemberin birbirini takip eden noktaları gibi birinin bitişi öbürünün başlangıcı.ister gavurların ister bizim ister dinsizlerin kültürünü inceleyelim hepsi dine veya dini

görüşe dayanır.bizim toplumumuzda genelde kadın erkek ilişkileri sınırlı tutulurdu dinden ötürü.ama dini yaşıyışın genelindeki aksaklıklar küültürel yapıyı da oldukça değiştirmiş ve hatta artık bazı yerlerde zina yapmayan gençlere süt çocuğu gözüyle bakılmaya başlanmıştır.(deniz kenarı şehirlerinde zinanın yaygınlığıyla ilgili okudum bir gazete haberinde artık on sekizine gelip de zina yapmıyanlara salak gözüyle bakılmaya başlandığı yazıyordu.)

ama bir dinsizin bu konudaki tavrı dine dayalı olmayacağı için kültürü de farklı oluyor.

bizim dinimizde ana babaya öff demek yasaktır.ama hristiyanlarda böyle bir yasak yok.ve iki ümmeti karşılaştırrdığımızda anne babaya karşı tavrın nasıl değiştiği aççıkça görülür.

eh bu değişen kültür uygulandıkça yaygınlaşır yaygınlaştıkça tabulaşır tabulaştıkça eski tabular sorgulanır ve yıkılır.yani dine artık değişen kültürün gözünden bakılır.

gibi vs buna benzer falan yani

bütün kardeşlere selamlar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Günümüzde din mi kültürü kapsıyor, yoksa kültür mü dini kapsıyor?

 

Günümüzde ikisinin de birbirini kapsadığını düşünüyorum.Fakat namazımıza, orucumuza.. kısacası ibadetlerimize dikkat eden bir millet dahi olsak, düğünlerden, derneklerden, kutlamalardan geri kalmayız, kalamayız. Çünkü düğün-dernek olayı, bizim kültürümüzde var... Millet olarak seviyoruz. . Biliyoruz ki o gün güzel bir gün... Kim tutabilirki bizi. :unsure: Burada kültür,tercihler sanki biraz daha ön planda olmuş oluyor...

 

Ailemden örnek vereyim. Karadenizliyiz. Yaşantıya, helal harama büyük ölçüde dikkat eden, muhafazakar bir babaya sahip olsam da, benim düğünlerde horon oynamam onun çok hoşuna gidiyor. Hele horonu kırdırırlarken kendimi kaybedişim onu çok güldürüyor. :) Bir diğer örneğim de poster meselesi. Kadın- erkek hiç farketmiyor, şarkıcı posteri asmış değilim. Mümkün mü? :) Ama Alex, Carlos baş köşededir. Onlara laf yok. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

İlk espri de, bu espriye gösterilen tepki de, tepkiye tepki de pek uygun olmamış bence. Neyse, konu kapanmışken geri açmayalım.

 

Hz. Adem tüm beşeriyetin babası olması hasebiyle kültürlerin doğuş noktasıyken, aynı zamanda ilk peygamberdir de. Dolayısıyla çıkış noktaları açısından fark aramak pek doğru bir hareket olmaz. Süregelen bir kültürün üzerine yeni bir din indiğinde, kültürün rotasını belirleyen fail din olur. Yani yeni indirilmiş ve indirildiği toplumda tutunabilmiş bir din, mevcut kültürün rotasını kendi doktrinine göre tayin eder. Zamanla, insanlar dinlerine bağlılıkta rehavet göstermeye başladıklarında cemiyetin kadim kültürü, yeni dinle yoğurulmuş olan kültürü yeniden kendi tarafına doğru çekmeye başlar. Fakat dinin tesirini tamamen ortadan kaldırması mümkün olamaz, yani o kültüre mensup olan insanların, dinden önceki hallerine tamamen dönmeleri mümkün değildir. Din ilk indiğinde 180 derecelik bir değişime sebep olmuşsa, dinden soğunduğunda elde edilecek olan açı 0 ile 180 derece arasında olur.

 

Din aynı zamanda bir hayat biçimi olduğundan kültürlerin temel noktalarını belirler, fakat detayda kalan bazı hususlar din doktrinlerinin haricinde kalacağı için bir dine mensup cemiyetler arasında da kültür farkları oluşabilir (çatalla veya elle yemek yemek ve Ü.Y'nin verdiği örnekler..). Din hayat tarzının temelini ve binasını belirler, cemiyetin din öncesinden getirdiği kültür ise dış cepheyi oluşturur.

 

Din, kültürün bir parçasıdır. Genel manada, kültür içerisinde dini de barındırır. Gemilerin rotasını belirleyen kaptan da geminin bir parçası olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla kültür dini kapsar, ama temeldeki belirleyici dindir.

 

Bugünkü şartları düşünürsek de şunu söyleyebiliriz: Batı kültürleri tıpkı bir din gibi yeni kültürleri istilası altına almaktadır. Bu istila esnasında temelde çatlaklar meydana gelse de kültürlerin dinleri az veya çok, bozuk veya sağlam, yine de tesir sahibi olmaya devam edecektir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valla cevapların hepsi birbirinden güzel .Gönül isterki hepsine ayrı ayrı güzel iletilerle cvp verim güzel bi sohbet ortamı olsun. Amma velakin nedense hiç cevap verme isteğim kalmamış bir durumdayım, kendi açtığım konudan soğumuş haldeyim. Ben bayrağı adles kardeşime devrediyorum.

 

 

Neyse çok konuştum " keser döner sap döner gün gelir hesap döner" diyim yazımı bitiriyim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...