Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
goksal

Karşınızdakinin Gözleriyle Bakın

Recommended Posts

.. İnsanoğlunun en derin açlıklarından biri anlaşılmak,sevilmek ve saygı duyulan biri olmaktır..Ancak günümüzün hızlı temposunda,çok kişi dinlenmenin,karşımızdaki insanın konuşmasını bitirmesini beklemekten öte bir şey olmadığını düşünüyor.. Hatta durumu daha da zorlaştırarak, karşımızdaki kişi daha konuşmasını sürdürürken,söylenilmek istenilenleri anlamaya çalışmak yerine,çoğunlukla o süreyi kendi cevabımızı tasarlamak için kullanıyoruz..

 

Karşımızdakinin görüşünü anlamak için zamanı kullanmak,o kişinin söyleyeceklerine değer verdiğimizi ve o kişiye insan olarak özen gösterdiğimizi ifade eder..Karşınızda konuşan kişinin gözleriyle bakmaya başladığınızda ve dünyayı onun bakış açısıyla görmeye çalıştığınızda,onunla bağınız derinleşecek ve nihayet güvene dayalı bir ilişki geliştireceksiniz..

 

İki kulağımız ve bir ağzımızın olmasının sebebi konuştuğumuzun iki katı kadar dinlemektir..Daha iyi bir dinleyici olma nezaketi göstermenin bir avantajı daha vardır :

 

Bütün konuşmayı siz yapmadığınıza göre,her zamanki monologdan farklı olarak,dinleme işini siz yapıyor olduğunuzdan kaçırdığınız bilgileri yakalamaya açık olacaksınız..

 

İşte dinleme sanatında daha iyi olabilmek için bikaç pratik ipucu :

 

* Konuşan sizseniz ve konuştuğunuz kişi son altmış saniye hiçbir şey söylememişse,onunla iletişiminizin kopmuş olma ihtimali yüksektir ve belkide konuşmayı kesme zamanı gelmiştir..

 

* Konuşanın sözünü kesme isteğinize karşı direnin .Bunu yapmadan hemen önce farkına varın ve sizinle konuşan kişinin ne söylediğine daha dikkatli kulak kabartın..

 

* Eğer ortam uygunsa (yani iş görüşmesiyse) not alın.Karşınızdaki kişi konuşurken bir defter çıkarıp not almak,onun söylediklerinden gerçekten bişeyler öğrenmeye istekli olduğunuzu gösteren en önemli yöntemlerden biridir..

 

* Karşınızdaki kişi söyleyeceğini bitirdikten sonra ,hemen kendi fikrinizi beyan etmek yerine duyduklarınızı biraz düşünün.''Sizi anladığıma emin olmak adına, .... demek mi istediniz ? '' gibi bir şeyler söylemek ve bunu gerçekten samimiyetle yapmak sizi her gün karşılaştığınız insanlarla yakınlaştıracaktır...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...