Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
izafetüssehmi

Yardım Ederseniz Sevinirim

Recommended Posts

Geçenlerde bir tartışmada milliyetçilikle ilgili bir hadis söyledim.muhatabım illa ki ravisini,sahihlik derecesini sordu.araştırdım bulamadım.inşallah içinizden bir arkadaş biliyordur veya bulabilir.hadis şu,kelimesi kelimesine değil ama mana olarak söylüyorum:

''KİŞİ KAVMİNİ SEVDİĞİ İÇİN YADIRGANAMAZ''

 

şimdiden saolun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Kişi kavmini sevmekle suçlandırılamaz.

 

Kavminin efendisi, kavmine hizmet edendir.

 

Vatan sevgisi imandandır."

 

Ben bu hadisleri Seyyid Ahmet Arvasi'nin kitaplarında okudum. Irkçılığı değil hakiki milliyetçiliği açıklarken bu üç Hadis'i mesned edinerek bazı fikirlerini ortaya koyuyor. İnsan içinde doğup büyüdüğü milleti sever. Bu insanın fıtratında vardır. Hele milleti asırlardır İslâm'a hizmet eden bir milletse... Şimdiki halimiz ayrı mesele. Bu hadis'in doğruluğu şüphe götürseydi emin olun Arvasi milliyetçilik uğruna şunu bunu yapıyor diye eleştiren hadsiz insan olurdu.

 

''Kişi kavmini sevmekle suçlandırılamaz.'' hadis'inde şüpheye düşen 'Vatan sevgisi imandandır' hadisiyle de çelişkiye düşmüş sayılabilir. Çünkü bu iki Hadis birbirini doğruluyor. Bunlarda birisi Hadis olmasa bile diğeri yanlış bir cümledir diyemeyiz. Hem 31 çeşid Hadis var. Ve Sahih Hadis bunlardan sadece birisi... Şu linkte Hadislerin çeşitleri açıklanmış: http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=4075

 

Abdülhakim Arvasi Hz'i ''Türkiye'ye gideceğim. Yeryüzünde iki Türk var ise biri mutlaka benim. Ben Türk'üm ama Jön Türk değilim.'' diyor. Arkadaşınıza göre Efendi Hz'ini milliyetini sevdiği için suçlayabiliriz! Arvasiler yüzyıllar öncesinden Anadolu'ya gelmiş ve Anadolu'yu aydınlatmışlar. Şu başlıkta ki hatırada 'Ben Türk'üm' dediği yazıyor: http://www.n-f-k.com/nfkforum/index.php?showtopic=6717

 

Arkadaşınız fikri taassubu diyebileceğimiz inancı bu Hadis'i bile sorguluyorsa kendi fikriyatını sorgulamalı diye düşünüyorum. Arkadaşınız belkide milliyetçiliğe karşı olduğundan nefsi bunu kabul ettirememiştir. İki sene evvel kadının şarkı söylemesinin haram olduğuna dair bir Hadis'i biryerde okumuştum. Kara cahil meşrebimle 'Sahih Hadis' değildir deyu aklımdan o haramı geçiştirmiştim. Bu sene o Hadis'i okuduğumda kendimden utandım. Sahih Hadis dışında kalan nice Hadis'in doğru olduğunu öğrenince kendimden iğrendim desem yeridir. Hele şarkılar nefsi kabartmaktan başka birşeye yaramıyor. Neyse mevzunun dışında çıkmadan dinimizde milliyetçiliğin ve ırkçılığın yerini sorgulayan ve Ayet ve Hadislerle açıklayan şu başlığı okudum:

http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=565 O başlığın içinde geçen şu kısmıda sizinle paylaşalım.

 

Vatanı sevmek imandandır

Sual: Vatan sevgisi imandandır hadisi uydurma mıdır?

CEVAP

Art niyetli kimseler İslam âlimlerine olan itimadı sarsmak için, iyi niyetli kimseler de buradaki maksadı anlamadıklarından dolayı böyle hadisleri uydurma sanıyorlar. Halbuki her dilde, çok zaman zarf söylenir, mazruf anlaşılır. Mazruf, zarfın içindeki demektir. Mesela soba yanıyor dediğimiz zaman, sobanın kendisi değil içindeki odun, kömür, gaz yanıyor demektir. Yoksa sobanın kendisi değildir. Bu sınıf tembel dendiği zaman, sınıftaki öğrencilerin tembel olduğu anlaşılır. Böyle örnekler Kur'an-ı kerimde de vardır:

(Köy halkına sor) yerine, (vese�lil karye = köye sor) ifadesi kullanılmıştır. (Yusuf 82)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...