Üstat Necip Fazıl Kısakürek İncesu’da yaşatılacak
ZİNDAN ŞİİRİNİ YAZDIĞI ZİNDAN KÜLTÜR EVİ OLACAK
Türkçe’nin gelmiş geçmiş en büyük şairlerinden biri olarak görünen Necip Fazıl Kısakürek’in sürgün edildiği yıllarda hücrede kaldığı ceza evi için yenileme çalışmaları başlatılıyor. Yeşilhisar Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından ortak yürütülecek çalışmayla, şu an bir kısmı depo, bir kısmı da ev olarak kullanılan ceza evi kültür dünyasına kapılarını aralayacak. Çile kitabındaki Zindan şiirini yazdığı ceza evi Kültür bakanlığının katkılarıyla kültür evi haline getirilme çalışmaları Yeşilhisar ilçesinde heyecana neden oldu. Üstat Necip Fazıl Kısakürek, burada kaldığı bir hafta içerisinde şiirler dizeledi ve yazılar kaleme aldı. Çevrede oturan insanların büyük ilgi gösterdiği üstada, herkes yiyecek bir şeyler taşıdı. Halen Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in, Yeşilhisarlıların gönlünde özel bir yeri var. O zamanların gardiyanı 79 yaşındaki Mustafa Timur, Kısakürek ile yaşananları şöyle anlattı,“O zamanlar gardiyandım. Üstat benimle konuşurdu. Sohbet ederdi ve halimi hatırımı sorardı. Ne kadar maaş aldığımı ve nasıl geçindiğimi falan da sorardı. Burada şiirler ve yazılar yazdığını görürdüm. Hücrede devamlı bir şeyler okurdu. Görüş günleri ise onu tanıyanlar gelirdi. Üstada sorular sorarlardı. O ise cevap verirdi ”dedi.
DÖNEMİN TANIKLARI ÜSTADI ANLATTI
Kısakürek’i, Kayseri’ye ilk geldiğinde evinde misafir eden 75 yaşındaki Alaattin Uzun ise, hatırlamakta zorlandığı o günleri yaşamaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Uzun, “İlk bizim eve geldi. 5 ile 6 saat kadar bizde kaldı. Oğlum Mustafa o zaman küçüktü ve onu sevdi. Ben daha sonraları onun görüşüne geldim. Her zaman sohbetine gelirdim ” diye konuştu.
O dönemin tanıkları ceza evini ve oradaki, hücreyi gezdiklerinde o günleri tekrardan hatırlıyorlar. Şiirlere konu olan çıkmaz sokağı ve 20 adımlık ceza evi avlusunu gezdiklerinde ise duygularını gizleyemeyip, Necip Fazıl yad ediyorlar. Şair Mustafa İslamoğlu ise, izinden gittiği Kısakürek’in Yeşilhisar’da kaldığı zamanlar yazdığı dizeleri şu şekilde dile getirdi; “Avlu bir uzun yol tuğla döşeli. Kırmızı tuğlalar altı köşeli. Bir yol tutuktur hapse düşeli. Git gel yüz adım bin yıllık konak. Ne ayak dayanır buna nede tırnak.”
Şu anda depo ve ev olarak kullanılan ceza evinin, restore edilecek olmasına ise ilçe halkı oldukça ilgi gösteriyor.
NECİP FAZIL İLÇEMİZDE HER ZAMAN YAŞAYACAK
Yeşilhisar Belediye Başkanı İhsan Ünal,“Hayatını çok zorluklar içerisinde sürdüren Üstat Necip Fazıl, burada yattığında akın akın insanlar yemek taşıdılar. Üstatla sohbet ettiler. Ona değer veriyoruz. Üstadımızın ceza evi olarak kaldığı yer bir vatandaşımızın eviydi. Eski konaklardan biriydi. Taş yapı bina halen ayakta olmakta. Biz burayı bir kültür ev, yapmak ve Necip Fazıl Kısakürek’i yaşatmak istiyoruz ”dedi.
Bu ay içerisinde başlayacak olan çalışmalar, Necip Fazıl Kısakürek’i anma günü olan 25 Mayıs’a yetiştirilecek.